Siirretäänkö Matinkylän lukio Otaniemeen?

18.8.2017 Antero Krekola

LUKIO MATINKYLÄN UUTEEN KESKUSTAAN

 Matinkylässä on ihmetelty kaupungin palvelujen poukkoilevaa suunnittelua. Terveysasema on välillä päätetty panna remonttiin ja palvelut siirtää väistötiloihin Tapiolaan, sitten päätöksiä peruttu ja nyt ei kukaan tiedä mitä tapahtuu. Kalapuistoon jo pitkälle suunniteltu Elä- ja Asu seniorikeskus vedettiin pois kaupungin investointihankkeista ja rahoituksen pohdinta on alkutekijöissään.

Nyt myös koulupuolella suunnitelmat muuttuvat lyhytjänteisesti ja palveluja käyttävien asukkaiden kannalta ennakoimattomasti. Matinkylä-Olarin alueen pohjoisreunalla Keskuspuiston kupeessa sijaitseva Olarin lukio päätettiin jo viime vuoden puolella siirtää Matinkylän uuteen keskustaan, jo pitkään suunnitteilla olleelle Meri Matin koulukeskukseen metroaseman välittömään läheisyyteen. Nykysuunnitelmien mukaan koulukeskus valmistuu 2021.

Päätöstä on pidetty yleisesti hyvänä ja koko alueen kehitystä ja moni-ilmeisyyttä tukevana. Sitä on perusteltu eteläisen Espoon lukioverkon verkottumisella metrokäytävän varteen ja tätä kautta myös Aalto yliopiston vaikutuspiiriin pääsemisellä.

Nyt on kuitenkin kaupungin virkamiesjohto kyseenalaistanut ratkaisun ja haluaisi selvittää, pitäisikö Olarin lukiokin siirtää suoraan Otaniemeen Tietotielle sinne jo siirtyneen Haukilahden lukion yhteyteen. Perustelut ovat pääosin samat kuin Matinkylään siirron yhteydessä. Lisäksi vedotaan palkittuun ”Koulu palveluna” –hankkeeseen. Konseptissa koulu nähdään monipuolisena oppimista tukevana palveluna ja resurssien verkostona.

Toisen asteen oppilaitoksia ei varmaan lueta lähipalveluihin ja koulumatkojen merkitys etenkin hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella ei liene merkityksellinen asia.  Toisaalta on syytä kysyä miten digiaikana koulutilojen fyysinen läheisyys on näin oleellista. Tarinatasoisten abstraktien perustelujen lopuksi todetaan raadollisesti, että vuokratiloista saadaan tilakustannuksiin 1,2 miljoonan säästöt.

Säästömahdollisuus ja palvelutilojen seinien omistamattomuuden espoolainen periaate näyttäisivät tärkeimmiltä tekijöiltä

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee kouluverkkoasiaa lähiaikoina.

 Antero Krekola

18.8.2017 Matinkylä